International Space Week

0

Hey Kids,
We all are fascinated by ‘Space’. Aren’t we? The vastness of space is a source of amazing knowledge and has inspired mankind for ages. As the universe is constantly changing, expanding and evolving, science and our knowledge of space will also continue to change.
Here’s a quiz on Space for you all. Pick up a pencil and circle the correct option out of the three choices given. At the end, look below for the answers and see for yourself who much you know. Sounds fun? So, go for it.

1. Which is the closest planet to the Sun?
a. Mercury.
b. Venus.
c. Mars

2. The nearest star to Earth, after the Sun is
a. Barnard’s star.
b. Gliese 581
c. Proxima Centauri

3. Who was the first person in space?
a. Neil Armstrong
b. Yuri Gagarin
c. Kalpana Chawla

4. What is meant by one light year?
a. The distance that light travels in one day.
b. The distance that light travels in one year.
c. The distance that light travels in one minute.

5. What is the outer layer of the atmosphere?
a. Thermosphere
b. Mesosphere
c. Exosphere

6. Who was the first woman to travel to space?
a. Kalpana Chawla
b. Valentina Tereshkova
c. Alexei Leonov

7. Who was the first person to walk on the moon?
a. Neil Armstrong
b. Elvis Presley
c. Rakesh Sharma

8. When astronauts are in the space shuttle, can they go out of the space shuttle?
a. No, if they do they will get sucked into the nearest black hole.
b. Yes, they can.
c. Only the commander can go out of the space shuttle.

9. Which colour does Mars appear in the night sky?
a. Yellow
b. Red
c. Pink with purple spots

10. What are Saturn’s rings made of?
a. Ice, dust and rock.
b. Sequins
c. Gases

11. In which month, World Space Week is observed?
a. October ( 4th to 10th)
b. November ( 4th to 10th)
c. December ( 4th to 10th )

12. What is the theme of 2018 Space week?
a. Exploring New Worlds in space.
b. Mysterious of the Cosmos
c. Space unites the World

13. Name the coldest place in the universe
a. Boomerang Nebula
b. Constellation Virgo
c. Vostok Station

14. What has a gravitational pull so strong that even light cannot escape it?
a. Earth
b. Meteoroid
c. Black hole

15. Which NASA space flight was the last manned mission to the moon?
a. Soyuz 11
b. Apollo 17
c. STS 107

One last, sweet delight trivia:
What flavour icecream did Baskin Robbins release in 1969 to commentate America’s landing on the moon?

Answers
1. a, 2. c, 3. b, 4. b, 5. c,  6. b, 7. a, 8. b, 9. b, 10. a, 11. a, 12. c, 13. a, 14. c, 15. b, Lunar Cheesecake

Leave A Reply